Boekenweek ®


Boekenweek ® 1.0

periode van ongeveer een week die in het teken staat van de promotie van het (Nederlandstalige) boek, veelal vanuit een bepaalde thematische invalshoek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Boekenweek…

is een week; is een periode; is een tijd

  • [Functie] dient om vooral het Nederlandstalige boek in de belangstelling te plaatsen en het lezen ervan te bevorderen
  • [Plaats] komt voor in Nederland en Vlaanderen
  • [Duur] duurt ongeveer een week of een tiental dagen
  • [Frequentie] komt eenmaal per jaar voor
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft in de regel een specifiek gekozen thema
  • [Overige] wordt opgeluisterd door het Boekenweekgeschenk

Hoofdsemagram: week


Algemene voorbeelden


Het Nederlandse boek wordt tijdens de Boekenweek vooral gepropageerd door de auteurs. Tijdens de tien dagen die de Boekenweek duurt trekken minstens 65 schrijvers naar ruim honderd bibliotheken, buurthuizen, boekhandels en scholen: van lezing naar openbaar interview, van signeersessie naar literatuurfestival, met dansen toe.

NRC,

De Boekenweek 2014 draait om reizen. Uit het persbericht van de CPNB: "Al eeuwen trekken schrijvers van reisverhalen lezers een andere wereld in, zoals Herodotus met zijn Historiën of Bontekoe met zijn scheepsjournaal. En nog steeds is reizen een geliefd onderwerp: Bob den Uyl, Cees Nooteboom [...] en Carolijn Visser; zij reisden allen de wereld over en namen hun lezers mee."

http://www.sss.nl/boekenweek/volgende.htm,

Bijna alle boekverkopers schatten - exacte cijfers zijn nog niet binnen - dat het percentage aan extra omzet tijdens de Boekenweek dit jaar 10 procent lager was dan vorig jaar. Toen was de Boekenweek, die in het teken stond van poëzie, een opvallend groot succes.

NRC,

Cynthia Mc Leod schreef speciaal ter gelegenheid van het boekenweek thema 1996 'Eeuwig El Dorado' een nieuwe roman in Suriname, waar het boek zich ook afspeelt: Ma Rochelle Passee. Voor, tijdens en na de boekenweek geeft de Surinaamse schrijfster zo'n twintig lezingen.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Boekenweek ® 1.1

evenement gedurende ongeveer een week, georganiseerd om de belangstelling voor het (Nederlandstalige) boek en het lezen ervan te bevorderen

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Boekenweek…

is een evenement

      Algemene voorbeelden


      De stichting die de Boekenweek organiseert koos dit jaar, in de brave hoop alle gezindten te bedienen, het thema "Mijn God" voor de Boekenweek.

      De Standaard,

      De Boekenweek zal vanaf dit jaar niet alleen in Nederland, maar ook in Vlaanderen worden gehouden. Dat zei directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer van de stichting CPNB donderdag. De CPNB werkt hiervoor samen met de Vlaamse zusterorganisatie Boek.be en de Nederlandse Taalunie. De twee literaire organisaties zijn al langer bezig hun band te versterken. Sinds 2012 verschijnt het Boekenweekgeschenk ook in Vlaanderen als 'Geschenkboek' tijdens De Literaire Lente.

      http://www.nu.nl/boek/3671320/boekenweek-jaar-in-vlaanderen.html,